I sognet findes der er mange fortidsminder.

Mange er beskrevet i Kaae`s Torsted bog.

Nogen er ikke synligt i naturen, som forsvars værket syd for Lystbækgård, betående af pæle bælte.

Et forsvarsværk der indtil kun er set få steder og kun i Vestjylland.


Kronheden er en del af et hede og plantage område der siden 1880 erne er blevet plantet til og naturplejet af naturstyrelsen og private jordejere.

Kronheden ligger midt i hjertet af det gamle Torsted sogn og er omgivet af de større plantager Stråsø, Fejsø, Hoverdal og Klausie.

Der findes en bred variation af dyre og naturliv i området.

Denne side er en præsentationsside og målet er at formidle området og dets værdifuldhed via billeder.

I 1880erne opkøbte Staten omkring 11.000 td. land i Klosterheden og på Kronheden. Ud af disse påbegyndte man bla. plantage arbejdet i Stråsø og i Hoverdal plantage.  I denne periode bestod 80 procent af området af Hede og klitter, dette har igennem årene forandret sig væsentligt og sandflugten er bremset.

 

Oldtiden

Allerede nævnt er Kongenshøj og de to højegruper Olehøjene og Moelhøje. Med hensyn til akæologiske undersøgelser er det først og fremmest de "usynlige" fortids minder, der spiller en rolle.

Rækker af  stendyngegrave fra yngre stenalder er udersøgt ved Ristoft og Bondesgaarde (se nyligt udkommen artikkel i Opdatering . Årbog fopr Vardemuseerne og Ringkøbing-Skjern Museum 2016). Fra tidlig ældre jernalder (500 - 200 f.KR.) hulbælter ved Lystbækgaards Hede (se opdatering 2012)