Lystbækgaard


På gården Lystbækgaard afholdes der forskellige arrangementer, temadage, kurser og udstillinger.


Gårdenshistorie kan føres langt tilbage. Lystbækgaard var fæstegaard under herregården Rysensteen og Kronhede (Croonheede) var Kongens hede. Et goldt og meget øde område med indlandsklitter og sandflugt igennem mange år, skriver lokalhistorikeren Alfred Kaae i Torsted-bogen.


I området omkring Lystbækgaard er der fundet tegn på beboelse langt tilbage i historien. Allerede 12.000 år før Kristi fødsel var der rensdyrjægere, som levede i området. Et simpelt men alligevel meget betydelig tegn på en boplads fra yngre stenalder er fundet af pilespidsen i Filsø; søen der lå nordøst for Lystbækgaard.

Syd for gården har man fundet spor af de hulbælter, der fungerede som forsvarsværker i jernalderen, ligesom bronzealderhøjene mod øst, der kaldes Olehøjene (Wollehyw), er tydelige tegn på tidlig beboelse i området.


Berit Kiilerich købte Lystbækgaards bygninger den 1. december 1999. Det skete med etableringsstøtte fra EU- og landdistriktsmidler. Siden da er stuehuset sat i stand, og der er indrettet café og udstillingslokaler i den gamle kostald. Lystbækgaard er omdannet til et besøgscenter for uld, får og gamle hedehåndværk, og der er dannet en forening for frivillige, Lystbækforeningen, som står bag mange af arrangementerne.

FårehyrdenBerit Kiilerich er uddannet i England som professionel fårehyrdeog var tidligere ansat som hyrde i Ulborg Statsskovdistrikt, hvor man benyttede får i stedet for maskiner til naturpleje af de store hedearealer.


Fårenes indsats sikrer, at lyngen og andre lyskrævende planter kan vokse og blomstre ved at holde uønsket træ- og buskvækst samt græsser nede. Især bævreasp, pil, birk og porse, men også selvsåede træer som fyr, gyvel og røn. Om vinteren lever fårene mest på landmændenes frøgræsmarker.

Som fårehyrde harBerit Kiilerichansvaret for fårene og for alle de arbejdsopgaver, der er tilknyttet: fodring, fåreklipning, læmning, kloveftersyn, afgræsning, fåreflytninger, hegnstilsyn, planlægning af vinterfoder, vand, mineraler, lammesortering, avlsarbejde, udvælgelse og registrering, hyrdehunde, fremvisning af får og hunde for besøgende gæster samt også i perioder at praktisere løsgræsning - altså at gå med den græssende flok over hede og overdrev, hvor fårene kontrolleres af en til to hunde og sættes på sikker fold om natten.

 

Læs mere om gården, foreningen og 

find yderligere oplysninger på deres hjemmeside www.lystbaekgaard.dk



Bål hus med shelter.

Ligger i læ af træerne nord øst for Lystbækgaard

Der er vand, toilet og heste fold tæt ved.